Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε τις επεκτάσεις του OpenOffice

Παρόλο που το OpenOffice είναι μια ισχυρή, ελεύθερη σουίτα λογισμικού γραφείου ανοιχτού κώδικα, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να προσθέσετε μερικές ακόμη λειτουργίες και εργαλεία γνωστά ως επεκτάσεις.

Αυτά τα βοηθητικά βοηθήματα ενισχύουν τις δυνατότητες των βασικών προγραμμάτων, όπως Writer (επεξεργασία κειμένου), Calc (υπολογιστικά φύλλα), Impress (παρουσιάσεις), Draw (διανυσματικά γραφικά), Βάση (βάση δεδομένων) και Math (επεξεργαστής εξισώσεων).

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το Microsoft Office, ίσως σας φανεί χρήσιμο να συγκρίνετε επεκτάσεις με πρόσθετα και εφαρμογές . Όλα αυτά τα εργαλεία θα καταλήξουν συνήθως βιδωμένα στο πρόγραμμα, ακριβώς δίπλα στα αρχικά εργαλεία και χαρακτηριστικά.

Οι επεκτάσεις σας δίνουν λίγο περισσότερη ελευθερία να προσαρμόσετε την εμπειρία των χρηστών σας στα προγράμματα του OpenOffice.

Παραδείγματα επεκτάσεων στο OpenOffice

Οι δημοφιλείς επεκτάσεις του OpenOffice που κυμαίνονται από την επεξεργασία βοηθούν τα μαθηματικά εργαλεία συμβολισμού. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες του OpenOffice έχουν χρησιμοποιήσει ελέγχους γραμματικής και ορθογραφίας, γλωσσικά λεξικά και ακόμη και πρότυπα.

Πώς να βρείτε, να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε τις επεκτάσεις του OpenOffice

Βρείτε μια επέκταση από έναν ιστότοπο σε απευθείας σύνδεση, όπως τον ιστότοπο του OpenSffice Extensions του ίδιου του Apache Software Foundation ή έναν παροχέα τρίτου μέρους. Προτείνω την πρώτη για όσους αναζητούν μια αξιόπιστη πηγή για επεκτάσεις του OpenOffice.

Σημείωση: Να ελέγχετε πάντα εάν οι άδειες ισχύουν για τις επεκτάσεις και αν είναι ελεύθερες-πολλές είναι, αλλά όχι όλες. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι κάθε φορά που κάνετε λήψη αρχείων στον υπολογιστή σας, εκτελείτε έναν δυνητικό κίνδυνο ασφαλείας. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να έχετε ένα ενημερωμένο βοηθητικό πρόγραμμα Java για να κάνετε λήψη ορισμένων επεκτάσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, μια δεδομένη επέκταση ενδέχεται να μην λειτουργεί για ορισμένα λειτουργικά συστήματα.

Μόλις βρείτε ένα που σας αρέσει, κατεβάστε το αρχείο επέκτασης, αποθηκεύοντάς το σε ένα μέρος που θα θυμάστε στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας.

Ανοίξτε ένα πρόγραμμα OpenOffice για το οποίο έχει κατασκευαστεί η επέκταση.

Επιλέξτε Εργαλεία - Διαχειριστής επέκτασης - Προσθήκη - Εντοπίστε από πού αποθηκεύσατε το αρχείο - Επιλέξτε το αρχείο - Ανοίξτε το αρχείο .

Θα χρειαστεί να διαβάσετε τους όρους και να αποδεχθείτε τη συμφωνία άδειας χρήσης για να ολοκληρώσετε τη λήψη. Εάν συμφωνείτε με τους όρους, μεταβείτε στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου και επιλέξτε το κουμπί Αποδοχή .

Ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσετε το OpenOffice και στη συνέχεια να ανοίξετε ξανά. Εάν κατεβάσετε με επιτυχία, θα δείτε την νέα επέκταση που προστέθηκε απευθείας στο Διαχειριστή επέκτασης.

Ελέγξτε για τις ενημερώσεις για την επέκταση του OpenOffice που έχετε εγκαταστήσει

Οι επεκτάσεις του OpenOffice μπορεί να χρειαστεί να ανανεώνονται μία φορά σε λίγο, καθώς γίνονται βελτιώσεις. Το κουμπί Ελέγξτε για ενημερώσεις θα σας ενημερώσει αν υπάρχουν διαθέσιμες νέες εκδόσεις για τις επεκτάσεις που έχετε ήδη εγκαταστήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό.

Και πάλι, αυτό βρίσκεται όταν επιλέγετε Εργαλεία - Διευθυντής επέκτασης και , στη συνέχεια, περιηγηθείτε στη λίστα εγκατεστημένων επεκτάσεων.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να λάβετε περισσότερες επεκτάσεις

Επίσης από το Extension Manager, μπορείτε επίσης να επιλέξετε Get More Extensions Online για σύνδεση με την τοποθεσία του OpenOffice Extensions. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας πρόσθετων εργαλείων για εφαρμογές του OpenOffice με τις οποίες συνεργάζεστε.

Καταργήστε την εγκατάσταση ή απενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης επέκτασης του OpenOffice

Επιλέγοντας μια συγκεκριμένη επέκταση στο OpenOffice, μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ για να απεγκαταστήσετε, να απενεργοποιήσετε ή να προβάλετε λεπτομέρειες για κάθε εργαλείο.

Επεκτάσεις διαγραμμάτων OpenOffice

Παρόλο που δεν είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές, μπορείτε να βρείτε τις επεκτάσεις που αναφέρονται στην ενότητα "Διάγραμμα". Αυτά είναι χρήσιμα διαγράμματα και επεκτάσεις οπτικής χαρτογράφησης που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα για τα έργα σας. Για αναφορά, στο Microsoft Office, αυτές προσεγγίζουν ορισμένες λειτουργίες στο Microsoft Visio και βασικά προσθέτουν πρόσθετες επιλογές γραφήματος για ορισμένα προγράμματα της σουίτας του OpenOffice.