Τι είναι rel = canonical και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσω;

Συμβάλλοντας στις μηχανές αναζήτησης την προτιμώμενη έκδοση ενός εγγράφου

Όταν εκτελείτε έναν ιστότοπο που βασίζεται σε δεδομένα ή έχετε άλλους λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιγραφεί ένα έγγραφο, είναι σημαντικό να αναφέρετε στις μηχανές αναζήτησης που αντιγράφουν το πρωτότυπο αντίγραφο ή στην τύχη το "κανονικό" αντίγραφο. Όταν μια μηχανή αναζήτησης ευρετήρια σελίδες σας μπορεί να πει πότε το περιεχόμενο έχει αναπαραχθεί. Χωρίς πρόσθετες πληροφορίες, η μηχανή αναζήτησης θα αποφασίσει ποια σελίδα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών της. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μηχανών αναζήτησης που παρέχουν παλιές και ξεπερασμένες σελίδες επειδή επέλεξαν το λάθος έγγραφο ως κανονικό.

Πώς να καθορίσετε τη Canonical σελίδα

Είναι πολύ εύκολο να πείτε στις μηχανές αναζήτησης την κανονική διεύθυνση URL με μεταδεδομένα στα έγγραφά σας. Τοποθετήστε το παρακάτω HTML κοντά στην κορυφή του στοιχείου HEAD σε κάθε σελίδα που δεν είναι κανονική:

Αν έχετε πρόσβαση στις κεφαλίδες HTTP (όπως με το .htaccess ή PHP) μπορείτε επίσης να ορίσετε την κανονική διεύθυνση URL σε αρχεία που δεν έχουν HTML HEAD, όπως ένα PDF. Για να το κάνετε αυτό, ορίστε τις κεφαλίδες για μη κανονικές σελίδες όπως αυτό:

Σύνδεσμος: < URL της κανονικής σελίδας >. rel = "κανονική"

Πώς λειτουργεί το Canonical Tag και όταν δεν το κάνει

Τα κανονικά μεταδεδομένα χρησιμοποιούνται ως συμβουλή στις μηχανές αναζήτησης ως προς ποια σελίδα είναι ο κύριος. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν αυτό για να ενημερώσουν το ευρετήριο τους για να αναφερθούν στο πρωτότυπο αντίγραφο του κύριου αντιγράφου και όταν παραδίδουν τα αποτελέσματα αναζήτησης παραδίδουν τη σελίδα που πιστεύουν ότι είναι κανονική.

Αλλά η κανονική σελίδα που καθορίσατε μπορεί να μην είναι η σελίδα που παρέχουν οι μηχανές αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό:

Τι το Rel = Canonical Tag δεν είναι

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν προσθέσετε τον rel = canonical σύνδεσμο σε μια σελίδα τότε αυτή η σελίδα θα επαναπροσανατολιστεί στην κανονική έκδοση, όπως με μια ανακατεύθυνση HTTP 301. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο σύνδεσμος rel = canonical παρέχει πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης, αλλά δεν επηρεάζει τον τρόπο προβολής της σελίδας ούτε κάνει οποιαδήποτε ανακατεύθυνση σε επίπεδο διακομιστή .

Ο κανόνας είναι, τελικά, απλώς ένας υπαινιγμός. Οι μηχανές αναζήτησης δεν πρέπει να το τιμήσουν. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης προσπαθούν σκληρά να σεβαστούν τις επιθυμίες των κατόχων σελίδας, αλλά στο τέλος της ημέρας, τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι αυτά που κάνουν και αν δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν την κανονική σελίδα σας, δεν θα το κάνουν.

Πότε να χρησιμοποιείτε τον Canonical Link

Όπως είπα παραπάνω, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση σε κάθε διπλή σελίδα που δεν είναι κανονική. Εάν έχετε σελίδες που είναι παρόμοιες, αλλά όχι ίδιες, μερικές φορές είναι πιο λογικό να αλλάξετε ένα από αυτά ώστε να είναι πιο διαφορετικό από το να κάνετε ένα κανονικό.

Είναι εντάξει να επισημάνετε δύο σελίδες που δεν είναι απολύτως πανομοιότυπες ως κανονικές. Θα πρέπει να είναι παρόμοια, αλλά ποτέ δεν πρέπει να τοποθετείτε απλώς όλες τις σελίδες στην αρχική σας σελίδα. Canonical σημαίνει ότι η σελίδα είναι το πρωτότυπο αντίγραφο αυτού του εγγράφου και όχι κανένας κύριος σύνδεσμος στον ιστότοπό σας.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επαναλάβετε αυτό το τελευταίο κομμάτι - δεν πρέπει ποτέ να υποδεικνύετε όλες τις σελίδες σας στην αρχική σας σελίδα ως κανονική σελίδα, ανεξάρτητα από το πόσο θαυμασμένος θα ήταν να το κάνετε. Κάνοντας αυτό, ακόμη και τυχαία, μπορεί να προκαλέσει την αφαίρεση από κάθε ευρετήριο μηχανών αναζήτησης κάθε σελίδας που δεν είναι κανονική (δηλαδή κάθε σελίδα που δεν είναι η αρχική σας σελίδα και έχει τον rel = canonical σύνδεσμο σε αυτήν).

Δεν είναι κακόβουλο το Google (ή το Bing ή το Yahoo! ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης). Κάνουν αυτό που τους ζητήσατε να κάνουν - εξετάζοντας κάθε σελίδα ένα αντίγραφο της αρχικής σας σελίδας και επιστρέφοντας όλα τα αποτελέσματα σε αυτή τη σελίδα. Στη συνέχεια, καθώς οι πελάτες απογοητεύονται καταλήγοντας στην αρχική σας σελίδα αντί για ένα πιο σχετικό έγγραφο, η σελίδα αυτή θα είναι λιγότερο δημοφιλής και θα πέσει στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ακόμα κι αν διορθώσετε το πρόβλημα, μπορείτε να σκοτώσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης για μήνες μετά και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι βαθμολογίες του ιστότοπού σας θα ανακάμψουν.

Δεν θα πρέπει να κάνετε μια κανονική σελίδα που έχει αποκλειστεί από την αναζήτηση για κάποιο λόγο (όπως με το meta tag noindex ή εξαιρείται από το αρχείο robots.txt). Προκειμένου μια μηχανή αναζήτησης να αναφέρει μια σελίδα ως κανονική, πρέπει να είναι σε θέση να την αναφέρει καταρχήν.

Τα καλά μέρη για χρήση του rel = canonical link περιλαμβάνουν:

Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον Canonical Link

Η πρώτη επιλογή θα πρέπει να είναι μια ανακατεύθυνση 301. Αυτό όχι μόνο λέει στη μηχανή αναζήτησης ότι η διεύθυνση URL της σελίδας έχει αλλάξει, αλλά και οδηγεί τους ανθρώπους στην πιο ενημερωμένη (και τολμούν να πω, canonicol;) έκδοση της σελίδας.

Μην είστε τεμπέλης. Αν αλλάζετε τη δομή της διεύθυνσης URL, χρησιμοποιήστε κάποια μορφή χειρισμού κεφαλίδας HTTP (όπως .htaccess ή PHP ή άλλο σενάριο) για να προσθέσετε αυτόματα τις ανακατευθύνσεις 301.

Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον rel = canonical σύνδεσμο, που δεν παίρνει τις παλιότερες σελίδες κάτω. Και έτσι ο καθένας μπορεί να φτάσει σε αυτά ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, εάν ένας πελάτης έχει μια σελίδα με σελιδοδείκτη και αλλάζετε τη διεύθυνση URL αλλά ενημερώνετε μόνο τις μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας έναν rel = canonical σύνδεσμο, αυτός ο πελάτης δεν θα δει ποτέ τη νέα σελίδα.

Ο rel = κανονικός σύνδεσμος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ιστότοπους με πολύ διπλό περιεχόμενο. Με την κατανόηση του πώς λειτουργεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Αλλά τελικά, είναι ένα εργαλείο που κυκλοφόρησε από τις μηχανές αναζήτησης για να τους βοηθήσει να διατηρούν τους δείκτες αναζήτησης τους ενημερωμένους. Αν δεν κρατάτε τους διακομιστές σας καθαρούς και ενημερωμένους, οι πελάτες σας θα επηρεαστούν και ο ιστότοπός σας θα μπορούσε να τραυματιστεί. Χρησιμοποιήστε το υπεύθυνα.